TART SA DUNJAMA

dsc_0316dsc_0285dsc_0382

Recept je malo duži, ali neka vas to ne obeshrabri. Izgleda i miriše fenomenalno! Originalni recept je sa jabukama, a tart kora je po Jamie Oliveru. Ipak dunje čine svoje !!!

Za tijesto je potrebno (pleh od 28cm):

125gr putera

100gr šećera

prstohvat soli

255gr brašna

kora ½ limuna

2 žumanca

2 supene kašike vode ili mlijeka

1 kašičica vanillinog ekstrakta (nije obavezno)

Za fil:

300gr preliva od dunja*

700gr dunja (oko 2 vece dunje) isjeckane na tanke komade

1 kašičica putera

2 kašičice šećera

1/2 kašičice cimeta

*Preliv od dunja:

2 veće dunje

180ml soka od jabuke

1 kašika šećera

1/2 kašičice cimeta

1/4 kašičice muškantnog oraščića

prstohvat kranfilića

  1. U jednu zdjelu pomiješati sve sastojke za tijesto osim vode: puter (malo istopljen), šećer, so, brašno, limunovu koru, žumanca i vanillin ekstrakt. Tijesto se može miješati mikserom (koristiti nastavke za tijesto), a može se i umijesiti rukom.
  2. Kada tijesto izgleda kao mrvice hljeba dodati 2 kašike vode i dobro sjediniti. Kako bi znali da li da dodate više vode pokušajte da spojite dvije male loptice tijesta zajedno. Ako se sjedine, ne treba vam više vode. Za mjere koje sam navela, meni su bile 2 kašike vode dovoljne.
  3. Gotovo tijesto umotati folijom i staviti u frižider oko pola sata.
  4. Dok tijesto stoji u frižideru vi možete da pripremite dunje. Dvije veće dunje očistite i isjeckajte na krupnije komade (ona vam treba za preliv)! Druge dvije dunje (ili jednu zavisno od toga kako želite da ukrasite tart) isjeckajte na tanke kriške/listiće.
  5. Krupnije komade stavite u šerpu i pustite da se kuvaju na laganoj vatri sa ostalim sastojcima za sos od dunja. Miješajte povremeno. Kada je sok od jabuke ispario, sklonite sa vatre i pustite da se malo ohladi. Izmiksajte u blenderu, pa vratite još 4-5 minuta šerpu na šporet. Obavezno miješajte da sos ne bi zagorio.
  6. Sada izvadite tijesto iz frižidera. Na čistoj ravnoj površini pospite brašno i oklagijom razvucite tijesto. Prenesite ga u puterom premazan pleh. Vjerovatno će vam se tijesto pokidati. Ne brinite! Samo ga tapkajte prstima i ponovo spojite. Odsjecite višak tijesta i lijepo ga oblikujte tako da dobije oblik pleha. Prije nego ubacite da se peče na par mjesta ga izbockajte viljuškom. Ako vidite da se sredina tarta podiže u rerni samo otvorite i bocnite viljuškom.
  7. Pecite ono 15 minuta na 180 stepeni.
  8. Izvadite i pustite tijesto da se ohladi 10 minuta. Dok se tijesto hladi vi na laganoj vatri u tiganju pomiješajte tanke kriške dunja sa cimetom, šećerom i puterom. Dovoljno je da kriške miješate oko 5 minuta.
  9. Koru za tart premažite sosom i po vrhu poređajte dunje u obliku koji vam odgovara. Vratite u zagrijanu rernu još 15-20 minuta.
  10. Vaš tart je spreman!
  11. Ja ga služim sa kašikom Mascarpone sira, a super je i sa sladoledom!

UŽIVAJTE!

Izvor: Joy of baking

4 Comments Add yours

  1. M kaže:

    Divno, hocu da probam. Koji sok od jabuke koristis, bilo koji?

    Sviđa se 1 person

  2. hedonistame kaže:

    Ja sam koristila Nectar, ali može i neki drugi 🙂

    Sviđa mi se

  3. Aleksandra kaže:

    Koji je prečnik pleha za ovaj tart?

    Sviđa mi se

    1. hedonistame kaže:

      Prečnik mu je 28 cm. Ja sam koristila pleh kojem se dno odvaja.

      https://provider-service.hr/proizvod/kalup-24cm-non-stick-tart-2dj/

      Sviđa mi se

Postavi komentar